Doğu ile Batı Buluştu:Muğla’dan Çin’e Uzanan Dostluk Eli

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ile Leshan Kenti Yönetim Komitesi İletişim Dairesi Genel Müdürü Sayın Guo Jie, iki şehir arasında dostane ve iş birliğine dayalı ilişkilerin kurulmasına yönelik bir mutabakat zaptı imzaladı.
İmzalanan protokol kapsamında; başta turizm ve yatırım olmak üzere birçok alanda iş birliğinin geliştirilmesi hedefleniyor. Bu anlaşmayla karşılıklı turist hareketliliğinin artması ve her iki kentin turizm sektörünün canlanması bekleniyor. Ayrıca, ekonomik büyümeyi destekleyecek yeni yatırım fırsatlarının da kapısının aralanacağı öngörülüyor.
Zengin kültürel mirasa sahip her iki şehir arasında kurulacak bağların, kültürel etkileşimi artırarak halklar arası anlayış ve dostluğu pekiştirmesi amaçlanıyor.
Nedir Kardeş Şehircilik ?
Kardeş şehircilik, farklı ülkelerdeki şehirlerin sosyal, kültürel, ekonomik ve teknik alanlarda iş birliği kurduğu bir yerel diplomasi biçimidir. II. Dünya Savaşı sonrasında Avrupa ve ABD’de başlayan bu uygulama, günümüzde küresel ölçekte birçok yerel yönetim tarafından benimsenmiştir. Avrupa Birliği, şehirler arası iş birliklerini “Avrupalılaşma için yerellik” ilkesi doğrultusunda desteklemekte; ABD’de ise bu faaliyetler çoğunlukla sivil toplum kuruluşları öncülüğünde yürütülmektedir. Türkiye de bu sürece aktif şekilde katılan ülkeler arasında yer almaktadır.
Kardeş şehir ilişkileri, klasik devlet merkezli dış politikanın ötesinde, şehirlerin doğrudan ilişki kurarak bilgi, tecrübe, sermaye ve kültür alışverişi yapmasına olanak tanımaktadır. Bu diplomasi biçimi “kent diplomasisi” olarak adlandırılmakta ve yerel yönetimlerin uluslararası düzeyde rol almasını sağlamaktadır.
Kardeş Şehir Leshan
Çin’in Sichuan eyaletinde yer alan Leshan, 3.2 milyonluk nüfusu ve 12,826 km²’lik yüzölçümü ile bölgesel bir ulaşım ve lojistik merkezidir. Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında stratejik öneme sahip olan Leshan, su taşımacılığı açısından Chengdu Ovası’nın tek liman şehri konumundadır. Leshan İç Su Limanı yılda 3.6 milyon tona kadar yük taşıma kapasitesine sahiptir.
Leshan, Japonya, Avustralya, ABD, Tayland, Fransa ve Nepal gibi ülkelerden şehirlerle kardeş şehir ilişkisi kurmuş; Avrupa’dan Asya’ya kadar geniş bir coğrafyada ticari ve kültürel iş birlikleri geliştirmiştir. Şehir ayrıca, gastronomisi ile öne çıkmakta; geleneksel Çin mutfağının önemli örneklerine ev sahipliği yapmaktadır. Qiaojiao sığır eti, baharatlı Bo Bo tavuk ve tatlı derili ördek gibi yerel lezzetleriyle ünlü olan Leshan, Çin’in “Özel Yiyecek Simge Şehri” olarak tanımlanmaktadır.
Muğla ve Leshan arasında kurulan bu yeni kardeş şehir bağı, sadece diplomatik değil, ekonomik, kültürel ve turistik açılardan da büyük fırsatlar sunacak gibi görünüyor.