MSKÜ’nün Sandras’dan Gelen Su Hattını Büyükşehir Belediyesi Devr Alıyor

Başkan Aras, Bodrum, Fethiye, Dalaman gibi yerlerde sondaj, depo, isale hattı ve arıtma tesisleri yatırımlarıyla su sorunlarını aşmaya çalıştıklarını belirtti. Aras, gri su dönüşüm sistemlerinin yaygınlaştırıldığını, içme suyu arıtma kapasitesinin artırıldığını söyledi.
Muğla’nın artık dünya çapında tanındığını belirten Aras, geçtiğimiz yıl Fransa’daki Okyanus Konferansı’nda konuşmacı olarak yer aldığını ve bu yıl da davet edildiğini söyledi. Dış İlişkiler Daire Başkanlığı aracılığıyla Avrupa Birliği fonları ve uluslararası iş birliklerinin artırıldığını dile getiren Aras, Okyanus Konferansı’nın ön toplantısı bu ay Muğla’da yapılacağını sözlerine ekledi.
Sandras Suyu Projesi Hız Kazanıyor
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Menteşe’nin su sorununun çözümünde Sandras Dağı’ndan getirilecek içme suyu projesinin hayati önem taşıdığını belirtti. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ve bölge müdürlüğüyle yapılan görüşmelerin olumlu ilerlediğini açıklayan Aras, “Sandras Suyu’nun Menteşe’ye getirileceğine ilişkin DSİ Genel Müdürlüğümüz ve bölge müdürlüğümüz bir açıklama yaptı. Bir an önce gelmesi lazım. DSİ tarafından bu bölgede çalışmalar devam ediyor” dedi.
Aras, Menteşe’nin şu anda su ihtiyacını karşılayabildiğini ancak bu durumun geçici olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Gelecekte Menteşe’nin su problemi ciddi şekilde ortaya çıkabilir. Şu anda idare ediyoruz ama bu dağlık coğrafyada su erişimi kolay değil. Muğla’da su konusunda en sorumlu yerlerin başında Bodrum gelir, ardından da Menteşe geliyor. Net olarak söylüyorum: Eğer Sandras’ı buraya getiremezsek sıkıntı yaşayacağız.”
Başkan Aras, geçici çözüm olarak Sandras’tan üniversiteye uzanan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine ait 70 kilometrelik eski hattı devralmak üzere olduklarını belirten Aras, “Bu hat yıllardır yatırım eksikliğinden dolayı verimli kullanılamamış. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi yeni bir su kaynağı yaratarak, Sandras hattını biz devralıyoruz. Şu anda protokol sürecindeyiz. Çünkü o hatta üniversite yatırım yapamıyor. Pek çok noktada üç birim gelen su, bir birime düşüyor. Büyük kayıp-kaçak var” dedi.
Belediyenin Muğla Üniversitesine ait bu hatta 60-70 milyon TL’lik yatırım yapacağını anlatan Başkan Aras, “Üniversitenin yapamadığı yatırımı biz yapacağız. Bu sayede hattı verimli hale getirip, Menteşe’nin su sorununu büyük ölçüde çözmüş olacağız. En azından yeni Sandras hattı tamamlanana kadar bu geçici ama etkili bir çözüm olacak” diye ifade etti.
Ahmet Aras, “Bizim nihai hedefimiz Muğla’da sorunları tarihe karıştırmak. Büyük hedefler olmadan başarı da olmaz” diyerek konuşmasını tamamladı. 2025 yılı itibarıyla bütçe, yatırım, kurumsallaşma ve sosyal hizmetlerde attıkları adımların bir başlangıç olduğunu ve Muğla’yı Türkiye’nin ikinci büyük vizyon kenti yapma iddialarını sürdüreceklerini belirtti
Muhabir: KENAN GÜRBÜZ